Kötü kod yazmak

Furkan Demir
2 min readJan 21, 2022

--

Her yazılımcının temel amaçlarından biri sürdürülebilir, ölçeklenebilir, anlaşılabilir ve prensiplere uygun clean(temiz) kod yazmaktır. Kötü kodun tanımını birçok şekilde yapabiliriz. Bu yazıda teknik konulara girmeden acemi geliştiriciler üzerinden neden kötü kod yazdığımızdan, bize kazançlarından ve etkilerinden bahsedeceğim.

İlk yazım olduğundan dolayı saçmalama olasılığım biraz yüksek olabilir. Aklımdakileri stream etmek başlangıçta çok mantıklı geliyor. E öyle kalsın.

Genellikle, bir işi en hızlı ve genellikle verimsiz yoldan halledebilmek için, gelecek geliştirmeleri göz önünde bulundurmadan yazılan kod parçacığına kötü kod denir. Yazılımda nadiren geleceğin ne getirebileceğini bilebiliriz. Tamamen bilseydik sıkıcı olurdu. Olayın en eğlenceli tarafı da bu!

Kötü kod yazmamızın genel sebepleri:

  • Kullanılan teknolojiye hakim olmamak
  • Kullanıcıyı iyi tanıyamamak
  • Veri büyüklüğünü tahmin edememek
  • İyi kod yazmanın düşünce yapısını oturtamamak
  • Bilinmeyenlerin bilinmeyenleri

Aslında, kötü kod yazmanız iyi bir şeydir. Bunun hakkında kötü hissetmemelisiniz. Kötü veya irite hissettmek yerine yaşayacağınız entelektüel heyecanın keyfini çıkarın. Yazdığınız kod üzerinden yaşayacağınız hatalar aslında sizin için hazırlanmış derslerden oluşur. Bu dersler sayesinde en hızlı şekilde yeni şeyler öğrenip öğrenme kapasitenizi ve kabiliyetinizi geliştirmiş olursunuz. Unutmayın, ders siz öğrenene kadar devam eder. _Sürekli olağan sabit bir öğrenme alanından bahsediyorum._

Daha fazla kötü kod yazmak, daha fazla neyin mümkün olduğunu görmemi sağlıyor.

Bütün acemi geliştiriciler için bir önerim var. Kod yazın, sürekli yazın, ne geliştirdiğinizin pek bir önemi yok. Yeter ki sizi değerli kılsın ve geliştiğinizi hissedin. Ne kadar kötü olduğunun bir önemi yok. Ortaya koyduğunuz ürün çok utanç verici ve kötü olabilir. Çalışır hale getirin ve daha doğru şekilde çözümlemeye çalışın.

Sonuç

Çok fazla kıdemli geliştirici bu konu hakkında “yapılmalı” dedikleri prensiplerden ve yöntemlerden bahsediyorlar. Fakat emin olun onlar da acemi zamanlarında inanılmaz derecede kötü kod yazdılar. Daha fazla kişinin işleri batırmaması için şu an framework(yazılım çatısı) ve çeşitli standartları ortaya koyuyorlar.

Böbürleneceğiniz bir konudan ziyade kötü veya ezik hissetmemenizi anlatmaya çalıştım.

Keep learning!
Keep learning!

--

--

Furkan Demir

king maker, frontend eng, i write if it's worth to share